Tänk Strategiskt
Anders Arlborg

Shack regler
Shack håller minnet frächt och lär dig tänka strategiskt.

** Shackplattan med pjäsernas placering.

Ring om du vill gå en match

** Den mest kraftfulla pjäsen är drottningen.

** Shack pjäser
1E = Kung (1st). 1D = Drottning (1st)

1A, 1H = Torn (2st). 1B, 1G = Häst (2st)

1C,F =Löpare (2st). 2A till 2H =Bonde (8st)

** Avslutning av spelet
Spelet avslutas när kungen är "Shack Mate", vilket är när kungen har blivit attackerad av en fientlig pjäs eller av en BONDE och kan inte flytta till en position där han också blir hotad.

 

Be careful of hereDet är helt uppenbart vid denna tidpunkt att någon av spelarna inte har någon chans att undvika nederlag, han måste finna sig i detta och kapitulera. Ett parti kan också hamna i "dödläge" om ingen av spelarna kan försätta den andra i Shack Mate. Läget kallas då "Remi" och är ett oavgjort tillstånd.

** Schack regler
Shackpjässtyrkan består totalt av trettiotvå "pjäser" varje sida har åtta kraftfulla och åtta BÖNDER, av ljusa eller mörka ("Vita och Svarta") färger för att kunna urskilja den motsatta styrkan från varandra.


Pjäserna flytas till en ledig ruta förhoppningsfullt att framöver göra en erövring i kommand drag. Så tar man besiktning av rutan där den infångade pjäsen stod.

HÄSTEN är den enda pjäsen som har förmågan att flytta över en annan ockuperad ruta. Det finns två undantag av dessa regler, "att ta en BONDE", och "ROKAD", vi kommer behandla förflyttningarna av KUNGEN och BONDEN längre fram i ett textstycke.

** Fortsättning följer... Schack regler
Tillfångatagandes betydelse i själva verket är att avlägsna motståndarens pjäser från schackbrädan och byta ut dessa mot sina egna pjäser. Att erövra en pjäser är frivillig förutom nödvändigheten att undvika att bli "Schack Mate".
KUNGEN han bara flyttas en ruta vid varje speltur i vilken riktning du föredrar, men kan inte flytta sig själv in i "Schack Mate". ROKAD med KUNGEN och TORNET är den ända undantagsvisa pjäsförflyttningen.
Under varje spel har spelarna privilegiumet att göra ROKAD, vilket innebär att flytta KUNGEN två rutor till vänster eller till höger och därefter placera TORNET brevid sig. Tornet hoppar över kungen och ställs brevid kungen beroende på om höger respektive vänster förflyttning har gjorts.

ROKAD kan bara förekomma om dessa pjäser inte har någonting emellan sig, och om kungen inte är i shack tillstånd. Det menas att han inte har blivit attackerad av en fientlig pjäs. Det innefattar också att KUNGEN eller TORNET inte har flyttas från sina utgångslägen. Kungen kan aldrig förflyta sig över sina egna eller motståndarens pjäser för att förflytta sig ett steg.

DROTTNINGEN förflyttar sig i alla riktningar och till vilken längd du önskar, men kan inte hoppa över andra pjäser.
TORNET förflyttar sig bara horisontellt eller vertikalt till vilken läng du önskar, men kan inte här heller hoppa över några andra pjäser.

LÖPAREN förflyttar sig bara i diagonalt läge till vilken läng du önskar, men får inte heller hoppa över en annan pjäs.
HÄSTEN har kombinerad rörelse -- en ruta framåt och två åt sidan, vänster eller höger ELLER -- två rutor framåt och en åt sidan. Förflyttningen är alltid horisontell eller vertikal, aldrig diagonal. HÄSTEN:s får göra alla sina förflyttningar över andra pjäser om så nödvändigt. (Alla vägar ligger öppna för hästen).

BONDEN förflyttar sig en ruta åt taget rakt framåt förutom vid erövring, som bara kan genomföras diagonalt. På frivillig basis, kan varje BONDE göra sitt första drag med två steg eller ett om du så önskar. Om en bonde utnyttjar sitt privilegium att förflytta sig två steg vid hans första förflyttning, kan motståndarens bonde förflytta sig upp till femte nivån på shackplattan och helt enkelt låsa bonden i denna posision då som alla känner till att bonden bara kan erövrar diagonalt.